Kultura in umetnost

/file/116997/hwtwldouok.jpg

Orkester Slovenske filharmonije in Slovenski komorni zbor.

/file/116998/dtakvmidgj.jpg

Prizor s 24. mednarodnega grafičnega bienala.

/file/116999/jxxclkteek.jpg

Dela skupine Irwin.

Kultura v Ljubljani ni le stvar prestiža, ampak je tako rekoč način življenja. Slovenci smo verjetno edini narod, ki proslavlja dan kulture kot nacionalni praznik. Umetnost in kultura sta namreč pomagali Slovencem, ki živimo na vmesnem prostoru med močnejšimi in številnejšimi nemškimi ter romanskimi ljudstvi, da smo ohranili svoj jezik in identiteto.

Sredi burnih dogajanj, ki so zaznamovala evropsko zgodovino, ter trenutkov, ko je bil ogrožen obstoj slovenskega naroda, so bili ponavadi prav umetniki in izobraženci tisti, ki so pomagali narodni zavesti prebroditi najtežje čase. Vedno so bili v stiku s časom in so srkali evropske vplive, jih preizkušali in prilagajali specifičnostim slovenske duše. Na tak način so obogatili zakladnico evropske kulture s svojimi, nemalokrat izrazito inovativnimi stvaritvami.

Prav v Ljubljani se je umetniška ustvarjalnost vselej izražala na najbolj intenziven način. Zaradi zanimivega kulturnega utripa, ki ga posebej zaznamujejo samosvoji pristopi številnih slovenskih umetnikov, je bila Ljubljana vedno poseben izziv tujim ustvarjalcem, ki jo pogosto obiskujejo. Zaradi vseh teh značilnosti dogajanje v Ljubljani zadovoljuje tudi okus najbolj zahtevnih poznavalcev.

logotip turizma
 
Rezervacije omogoča