Mestna občina
Mestna uprava

Direktor Mestne uprave MOL Vasja Butina

/file/725260/erjjmiwnsl.jpg

Vasja Butina, direktor MU MOL

Direktor Mestne uprave Mestne občine Ljubljana Vasja Butina se je rodil 10. maja 1948 v Ljubljani, kjer je po gimnaziji najprej diplomiral na Višji upravni šoli in leta 1999 še na Fakulteti za organizacijo v Kranju ter leta 2006 postal višji predavatelj.

 

Svojo bogato poklicno pot je začel leta 1972 kot pripravnik v Trgovskem podjetju Mercator v Ljubljani, ki ga je leta 1978 zapustil kot direktor kadrovsko splošnega sektorja. Šest let, od leta 1978 do 1984, je delal v takratni Občini Ljubljana Vič-Rudnik oz. njenih družbeno političnih organizacijah in bil član skupščine ter številnih organov. V dveh sklicih je bil tudi delegat v Mestni občini Ljubljana, v času županovanja Marjana Rožiča in Nuše Kerševan, med drugim tudi podpredsednik enega od zborov in predsednik več organov in delovnih teles. Od leta 1984 do 1995 je bil namestnik direktorja Mercatorja Blagovnega centra d.d. in nato do leta 1997 direktor sektorja za organizacijo v Poslovnem sistemu Mercator d.d.. V letu 1998 je bil krajši čas namestnik direktorja podjetja Sanita d.o.o. in potem vse do začetka letošnjega leta najprej vodja sektorja za organizacijo, kadre in splošne zadeve, kasneje pa direktor službe za organizacijo v Zavarovalnici Triglav d.d..

S 15. januarjem letos je postal direktor Mestne uprave Mestne občine Ljubljana. Za delovno mesto direktorja Mestne uprave se je, kot pravi, odločil predvsem zaradi izziva, ki ga to mesto ponuja, precejšnji pomen pri odločitvi pa je imelo tudi povabilo župana Zoran Jankovića k sodelovanju.

 

Vasja Butina je kot Ljubljančan tudi ves čas vključen v številne aktivnosti lokalnih skupnosti, kjer prebiva, med drugim je bil velikokrat član ali predsednik v volilnih odborih in komisijah od krajevnih skupnosti, občine do mesta.

 

V letih 1987/8 je neprofesionalno krizno vodil podjetje Živalski vrt Ljubljana, ko je bilo mesto Ljubljana, kot njegov ustanovitelj, tik pred tem, da ga zapre. Pod njegovim vodstvom je bila sanacija uspešno opravljena, postavljena nujno potrebna infrastruktura in sprejet srednjeročni razvojni načrt ter kadrovska ureditev. Tako ga je tudi v naslednji krizi leta 2003, mesto povabilo, k urejanju težav in tako vse od poletja 2003 opravlja funkcijo predsednika Sveta zavoda Živalski vrt Ljubljana. Vključen je tudi v civilne organizacije, med drugim je ustanovni član Slovenskega rodoslovnega društva in dolgoletni član njegovega upravnega odbora ter član Zveze zgodovinskih društev Slovenije.

 

Direktor Mestne uprave Mestne občine Ljubljana Vasja Butina je poročen in oče dveh odraslih hčera.

Odgovor ministru za kulturo
Župančičeve nagrade 2008
Prireditve ob 500. obletnici
Novi prostorski akti MOL
Ljubljana od A do Ž
Vreme